Een verhaal van bruingebakken eerlijkheid
onze inspirerende droom
Hoe zijn we in de boter gerold?
Ons verhaal
Tijdens de coronapandemie, net als veel anderen, waren we aan huis gebonden. Deze periode gebruikten we om een idee uit te werken dat al een jaar in ons hoofd zat, maar door de pandemie extra urgent werd. We wilden een ambachtelijk en sympathiek koekje creëren dat niet alleen lekker was, maar ook geld zou inzamelen voor goede doelen, waaronder de oprichting van een bakatelier. Het idee werd compleet doordat mensen met een beperking de koekjes zouden bakken, waardoor de cirkel rond was. Onze focus ligt op een ‘no plastic’ en ‘go local’ beleid. We ontwierpen een unieke koekjesvorm en zorgden voor samenwerking en patentering om onze lange termijnvisie te beschermen. We vullen elkaar aan in dit project: Sven als het financiële brein en ik met de marketing en het creatieve werk. Samen vormen we een sterke, onafscheidelijke tandem, gedreven door liefde en passie.
Een sneltrein met verschillende stations
van koekje naar ons bakatelier
Zo gezegd, zo gedaan! De vorm van ons koekje was klaar en gepatenteerd, en we stonden te popelen om aan de slag te gaan. Hoewel we geen ervaring hadden met koekjes bakken, waren we vastbesloten om te leren. We begonnen een intens leerproces, waarbij vakmensen ons de kneepjes van het vak bijbrachten. Na maanden van oefenen bakten we uiteindelijk onze eerste koekjes in samenwerking met de kokschool PIVA in Antwerpen. Binnen een maand verkochten we 50.000 koekjes, mede dankzij de smaak en het goede doel dat ermee gesteund werd: de oprichting van een bakatelier voor mensen met een beperking.
Al snel werd het duidelijk dat we een eigen locatie nodig hadden voor ons bakatelier. Met de opbrengst van de koekjesverkoop kochten we tweedehands apparatuur en begonnen we creatief na te denken over een geschikte locatie. Tijdens onze vele wandelingen stuitten we op leegstaande gebouwen en kwamen op het idee om het Bisdom Antwerpen te benaderen. Zij boden ons een leegstaande kerk in Boom aan, waar we meteen inspirerende plannen voor hadden.
De kerk was echter te groot voor alleen een bakatelier, dus besloten we op zoek te gaan naar andere partners om de ruimte te benutten. Tegelijkertijd kregen we te maken met een persoonlijk probleem: onze dochter vond geen plek in het bijzonder voortgezet onderwijs. Dit bracht ons op het idee om de kerk te gebruiken voor kleinschalig zorgonderwijs, gecombineerd met multifunctioneel gebruik voor de buurt, cultuur en kunst. We zochten samen met andere ouders naar een oplossing en legden onze visie voor aan Minister Ben Weyts, die ons zijn medewerking toezegde. Helaas bleek het oprichten van een nieuwe school complexer dan verwacht, maar we lieten ons niet ontmoedigen en bleven zoeken naar manieren om onze plannen te realiseren.
De Sint-Catharinakerk in Boom, omgeven door groen, werd het hart van onze visie: een plek voor zorg, onderwijs en gemeenschap, waarbij we blijven streven naar verbinding en creatie, ook als de weg moeilijk is.
Leegstaande kerk terug laten ‘herleven’
ons bakatelier
We startten onze zoektocht naar een school samen met andere ouders van kinderen op de wachtlijst, en ontwikkelden een gezamenlijke visie die we bespraken met Minister Ben Weyts. Hij erkende het tekort aan scholen voor bijzonder onderwijs en bood ons steun, maar door wettelijke beperkingen waren we afhankelijk van bestaande scholenkoepels om een nieuwe vestiging te openen. Na bijna twee jaar bleek echter geen enkele school bereid dit te doen vanwege administratieve en personele obstakels.
Ondanks deze tegenslag bleven we vastberaden en zochten naar opvang voor Oa, terwijl we onze inclusieve B&B in Antwerpen draaiende houden. Veel andere ouders kampen met dezelfde problemen. Onze droom is om een draaiboek te maken dat hen kan ondersteunen bij het opstarten van kleinschalige initiatieven. Met 77 leegstaande kerken in Antwerpen is er duidelijk behoefte aan actie. We moeten veerkrachtig blijven en ons laten motiveren door uitdagingen, niet ontmoedigen. Een startsubsidie van de overheid zou helpen om zulke projecten van de grond te krijgen. Wij staan klaar om samen met partners aan dit draaiboek te werken.
Het helpend hart op de juiste plaats
steun van alle kanten
Wie hebben we warm gemaakt voor ons project: Bisdom Antwerpen, Gouverneur Cathy Berx, Burgemeester van Boom Jeroen Baert en zijn schepencollege, de buurt en wijkwerking, Stad Antwerpen, Architectenkantoor Architectuurdepot, Bakkerij van Kris en Veerle (waar we voorlopig onze koekjes onbeperkt mogen bakken), B-Dental (structurele sponsor en een oude internaatsvriendin), Landmeter Collin, diverse leveranciers van het bakatelier waaronder VDM Systems (ovenbouwer), Kalmeijer (koekjesmachine), Bloemmolens Joye, Tiense Suiker, Pascal Braeckman (onze peetvader, onze motivator, ons benzinestation voor als we het even niet zien zitten), Nicoline Hummel, Tatyana Beloy, Sally Jane, Ilse La Monaca, vrienden, familie, vrijwilligers, lotgenoten, diverse restaurants en winkels die onze koekjes helpen verdelen …
Straffe Helpende Handjes
In de pers
Er zijn 5 manieren waar jij ons kan helpen
2. Help ons verhaal en koekjes te delen
Wil jij onze koekjes verdelen in jouw zaak of vzw? Dat kan! Wij omarmen leuke concepten.
Word verdeler
3. Via sponsoring
Geef ons project een vliegende start met een financieel steuntje in de rug 🙏 (BE21973070564403)
4. Via een leuke actie
Organiseer een fijn event, tentoonstelling of optreden in onze kerk/parochiehuis en schenk de opbrengsten aan ons project. Een win-win voor alle partijen.
5. Via helpende handen of materiaal
Jouw eigen helpende handen met tal van klussen. Dus ben of ken je tuinaanlegger, dakwerkers, loodgieters, ververs, schrijnwerkers, … stuur ze maar langs
Volg ons op de voet
Nieuws en updates
Via deze webste, ons krantje en social media houden we je graag op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen in ons project!